Att det finns flera olika försäkringsbolag känner antagligen de flesta till, men det är inte lika vanligt att man är kunnig i hur man ska jämföra försäkringar. Som bilägare finns det tusenlappar att spara på att hitta den rätta försäkringen. Här får du våra tips.

Hur jämför man försäkringar lättare?

Det kan ta en hel del tid att begära in uppgifter från olika försäkringsbolag. Sedan ska allt jämföras och ställas upp. Med gratistjänsten Insplanet kan du snabbt och enkelt jämföra bilförsäkringar från de flesta svenska försäkringsförmedlare. På siten fyller du i uppgifter om dig, din bil och ditt körsätt. Du kan också välja till olika val som självriskeliminering och liknande. Insplanet hämtar sedan bolagens priser och ställer upp dem så du snabbt och enkelt kan jämföra och se vad du får för dina pengar.

Olika typer av bilförsäkringar

Det finns olika typer av bilförsäkringar. Den allra lägsta försäkringsgraden som det rent av är lagkrav på att alla bilar som färdas på vägen ska ha är en trafikförsäkring. Den ersätter inga, eller väldigt få skador på den egna bilen. Nästa steg är en halvförsäkring. Med en sådan kan man till exempel få byta rutor gratis och bara betala självrisken. Det allra bästa skyddet får man med en helförsäkring. Den täcker också vagnskador, repor i lacken och en hel del annat. Det exakta skyddet får man läsa sig till i försäkringsvillkoren.

Är en dyrare försäkring alltid bättre?

När man jämför försäkringar är det inte alls säkert att en dyrare försäkring är bättre än en billigare. Man måste alltid läsa vad försäkringen täcker och innehåller. Ibland är det billigare att teckna en märkesförsäkring från bilens tillverkare än att teckna samma försäkring hos ett annat bolag.

Vad bör försäkringen innehålla?

Vad försäkringen bör innehålla är helt individuellt. Många vill ha ett fullständigt skydd där man får en helt ny bil om den gamla skadas. Andra prioriterar den billigaste försäkringen som finns. Om man har en ny bil, eller om man leasar en bil har man i regel större krav gällande sin försäkring. Till en gammal bil som bara är värd några tusenlappar kanske det inte är värt att betala flera hundra kronor över bilens värde i försäkring varje år.

Author clara
Published
Categories Rengör din bil
Views 999


youplay