Det är alltid lite nervöst att köpa bil, speciellt om man inte har gjort det tidigare. Ett bilköp innebär att man oftast lägger ut en hel del pengar och då vill man såklart att den ska fungera. Men vad bör man egentligen tänka på när man ska köpa en bil?

Få pengar till bilköpet

För det första ska man ha pengar till sitt bilköp. I vissa fall kan det vara som så att man har sparat ihop ett belopp så att man kan köpa bilen kontant.

En obesiktigad bil

När man köper en bil bör man alltid se till att bilen är besiktigad. Att köpa en obesiktigad bil är lite som att köpa grisen i säcken. Man vet med andra ord inte riktigt vad man får för pengarna. Även om säljaren säger att bilen är besiktigad kan det vara bra att be om en kopia på protokollet. Då kan man också se eventuella punkter som är bra att veta.

Provkörning

Innan man köper en bil bör man alltid se till att provköra den ordentligt. Under provkörningen är det bra att både prova bilen i sväng, hur den bromsar samt dess acceleration. Det är också bra att backa med bilen och att svänga lite snävt för att höra eventuella missljud. Både hög och låg hastighet bör provas, liksom ventilation och annat. Om bilen drivs av olika drivmedel bör man också se till att alla sätt fungerar.

Köp bilen på annons

När man köper en bil av en bilfirma har man alltid viss garanti på bilen. Om man däremot köper den i befintligt skick på en annons av en privatperson kan man i stort sett inte göra någonting om det visar sig vara fel på bilen. Man kan såklart sälja den vidare om man vill, men då bör man påtala felen. Annars bör man reparera bilen.

Välja rätt bil

När man ska köpa en bil gäller det också att välja rätt bilmodell. Det kan vara bra att provköra flera bilar så att man kan känna sig för lite. I vissa bilar sitter man bra, och man trivs med körningen. I andra lär man sig inte trivas alls och då blir det inte heller roligt att köra. Bara för att en bil har ett bra pris bör man inte köpa den om man inte tycker om att köra den.

Author clara
Published
Categories Rengör din bil
Views 2081


youplay