De flesta kan nog känna igen sig i att det behövs något att tugga på om man ska ut på en riktig långkörning. Lite bra musik i bilen och en påse godis gör det lite lättare att färdas hela vägen hem till tjocka släkten i jul. Naturligtvis borde alla bilälskare välja Ahlgrens bilar att tugga på.

Ahlgrens bilar

Ahlgrens bilar tillverkas numera av Cloetta, men mellan 1953 och 2014 tillverkades de omtycka godisbilarna av Ahlgrens i Gävle. Bilarna bestod från början av de karaktäristiska vita, gröna och rosa varianterna men har utökats med diverse smaker och tillbehör. Bilarna är mycket goda och det har länge tvistats huruvida de olika färgerna egentligen smakar olika. Aftonbladet utförde ett smaktest 2015 för att ta reda på om det finns någon smakskillnad men svaret gjorde knappast någon klokare. Vissa upplever smakskillnad, medan andra inte gör det. Företaget Cloetta vill inte kommentera resulatet utan menar att det är upp till konsumenterna att avgöra. Enligt livsmedelsverket är det endast olika färgämnen som skiljer originalbilarna åt och dessa tillför ingen smak. Att bilarna trots detta smakar olika skulle kunna bero på att smak även handlar om andra sinnen som doft och textur som på olika sätt kan påverka upplevelsen.

Ett sötare bilregister

Ahlgrens bilar används i en hel del olika sammanhang. XL-varianten kallas till exempel Grillbilar och här kan man med andra ord trä pilarna på en grillpinne och få en svensk variant av marshmallows. Inte sällan förekommer godisbilarna även på barnkalas, i kalaspåsar och som dekoration på födelsedagstårtor. Temat kan enkelt kompletteras med olika sorters ballonger med tryck från Medtryck som även trycker reklamballonger. Numera finns Ahlgrens bilar i flera olika spännande variationer:

  • Saltlakrits
  • Lakritskombi där citron, cola, och hallon samsas med lakrits i tre sötsalta alternativ
  • Fruktkombi med vingummiöverdrag
  • Sursockrade bilar

Förutom ovanstående alternativ finns det också en hel del roliga tillbehör. Sedan 2003 kan Ahlgrensfantasten till exempel köpa lakritsskummade däck som smälter i munnen. 2009 kom även en begränsad utgåva av husvagnar lagom till det årets campingsäsong. Förutom däck och husvagnar har även syrliga vägskyltar tillverkats samt en omtyckt begränsad utgåva av Volvo V70, 2008. Den läckra lilla bilen har även förekommit med chokladöverdrag.

Frontalkrock

Ahlgrens bilar regerar den nordiska marknaden ganska ohotat, men konkurrenter har försökt sig på att lansera skumbilar i lösviktsform. Bolaget Tom-Webes började sälja skumbilar i Ahlgrenska pastellfärger men hävdade att de ferrariliknande varianterna var systerbilar till företages egen Ferrari av vingummi. Marknadsdomstolen ställde sig dock på utmanarens sida 2006 och Ahlgrens fick vänja sig vid bilkonkurrensen. Godisbilarnas kamp fortsatte dock in i Patent och registreringsverkets korridorer 2008 när Tom-Webbes krävde att varumärkesregistreringen på att kallas bilar skulle upphöra så att fler kunde utforska marknaden. Här fick konkurrenten dock se sig slagna i varumärkesracet.

Author clara
Published
Categories Rengör din bil
Views 2241


youplay