Att ha bilen utrustad med fina lädersäten är något som de flesta bilälskare tycker utgör pricken över i:et. Men faktum är att de ger det där lilla extra intrycket så lände de är snygga och rengjorda. Lädersäten som förlorat både funktion och gnista finns det gott om och tyvärr är alla bilägare inte lika enträgna med att göra rent dem. Läderklädsel i bilar och skinn och läder i övrigt måste bli ordentligt omhändertaget för att fortsätta ha sin matta yta och hålla formen. Skinn är ”levande” och kräver mycket uppmärksamhet.

Se över ditt läder

Många kanske tror att läder ska glänsa men det är fel såvida det inte är ytbehandlat. I lädersäten ska lädret ha en matt yta och börjar det att glänsa så är det istället ett tecken på att det börjar bli smutsigt. Detta kan inträffa för att man inte varit försiktig nog. Man kanske har kommit i kontakt med lädret genom bar hud och då gör hudens salter att lädret skadas. Är man också vårdslös på samma gång eller om lädret är gammalt så kan det lätt uppkomma sprickor.

Om du inte riktigt vet om lädret håller på att förlora spänsten så kan du sätta upp en tejp mitt på sätet och rengöra den ena delen först. Om det blev en stor skillnad på resultatet mellan de båda delarna så har du negligerat ditt läder.

Så gör du rent det

Om du börjar märka att ditt läder behöver en omgång så gäller det att hitta rätt produkter. Det finns t.ex. läderfärg för att bättra på färgen och ytan och gör det matt igen. Dock är vissa moderna bilsäten lackerade med färgen och då kan du inte lägga på ny färg sedan.

Först kan du ta lite interiörmedel på gnugga lätt på lädret med en fläcksuddare. Dammsug sömmarna och lägg sedan på färgen med en ren trasa. Behövs ingen färg så är lädret klart efter rengöringsmedlet. Använd alltid en ren trasa eller svamp.

Author clara
Published
Categories Rengör din bil
Views 2251


youplay