Som en vanlig bilanvändare har man inte så stora krav på sitt fordon. Det ska ta dig mellan A och B utan alltför stora kostnader och helst utan besvär. I filmernas underbara värld dyker det dock upp många spännande och härliga bilar som vi bilälskare får drömma om att en dag äga eller köra. Här följer en kort och på intet sätt heltäckande presentation av några av filmvärldens bilar.

  • Ford Mustang. Denna bil figurerar i många filmer där det ofta finns en säregen frifräsare i rollistan som uttrycker sin personlighet genom denna bil. Den mest klassiska av dessa filmer och frifräsare är Bullit, spelad av Steve McQueen i filmen med samma namn från 1968. Denna film innehåller alla biljakters moder när McQueen, i en mörkgrön Mustang, jagar en skurk genom San Franciscos branta gator och längs med de nya motorvägsbyggena utanför staden.
  • Morris Mini Cooper. Denna klassiska pärla från The British Motor Company har agerat huvudroll eller ledande biroll i några klassiska filmer. I ”The Italian Job” med Michael Caine från 1969 spelar flera Mini Coopers en framträdande roll och filmen kan nästan ses som en lång reklamfilm för bilen. Detta är en actionkomedi där ett gäng engelska kriminella utnyttjar Minins litenhet för att ta sig fram överallt – nerför trappor, inne i hus och shoppinggallerior bland annat. En remake av filmen gjordes 2003 och den var en reklamfilm för den nya Minin från BMW. Ledande biroll spelar bilen i ”Mr. Beans Holiday” från 2007 där Rowan Atkinsons karaktär får lift genom södra Frankrike i en klassiskt gul Mini Cooper med svart tak, som dock var vänsterstyrd.
  • Plymouth Fury. Detta är den klassiska mördarbilen i filmen ”Christine” från 1983 som bygger på Stephen Kings skräcknovell med samma namn. En grabb kommer över den nedgångna bilen från 1958 och rustar upp den. Sedan tar bilen över handlingen bokstavligt talat. Efter den klassiska filmen blev denna Plymouth-modell hett eftertraktad bland alla bilrenoverare där ute och dess veteranbilsvärde steg dramatiskt.
  • Bondbilarna. Karaktären James Bond har alltid haft tur med bilar och brudar, eller hänger framgången hos brudarna ihop med bilarna? Den mest klassiska Bondbilen är nog hans Aston Martin DB5 som, lite extrautrustad, dyker upp i ”Goldfinger” från 1964. Här kan du hitta tillbehör och extraljus till personbilar och lastbilar, men de kanske inte har missiler och katapultstolar för Bond. Filmbolaget fick köpa den första Aston Martin men efter den oerhörda framgången för Bondfilmerna har de sedan dess fått alla Aston Martins gratis. Produktplacering hade så smått börjat upptäckas av olika teknikföretag.

Bilar som spelar huvudroller i filmer är oftast olika former av sportbilar eller olika bilmärkens cabrioleter. Det hela beror på vilken karaktär filmteamet vill förstärka hos huvudpersonen. Volvo 240-modeller är till exempel vanliga när filmteamet vill förmedla att karaktären är lite ordentlig, trygg, rättvis och kanske lite tråkig. Frihetstörstande karaktärer i roadmovies färdas oftast i cabrioleter.

Author clara
Published
Categories Rengör din bil
Views 2833


youplay