Finns det något bilmärke som förknippas med lyx så kan man verkligen påstå att det är Royse Rolls. Ibland hör man även talesättet att beskriva något i särklass som en Royse Rolls – ”båtarnas Royse Rolls” o.s.v.

Royse Rolls är ett brittiskt bilmärke som grundades 1906 av engelsmännen Charles Stewart Rolls och Frederick Henry Royce. Fram till 70-talet bedrevs även motortillverkning hos företaget men efter det är det sedermera bara personbilstillverkning som pågår. Motortillverkningen som Royse Rolls gjorde sig berömda för, innehöll både motorer till flygplan samt dieselmotorer, propellrar och motorer för båtar.

Royse Rolls köps av BMW

1998 köptes detta lyxmärke över till tyska BMW. De hade redan haft ett stort samarbete med företaget så det blev liksom självklart. Anledningen var att man började få svårigheter att hålls sig på samma nivå som konkurrenterna och även tekniken började bli föråldrad.

Viktiga modeller

De två modeller som satt Royse Rolls på toppen, har varit Ghost och Phantom. Innan dess var det Silver-modellerna som prydde vägarna men när BMW tog över så skapades dessa två förstnämnda bilar som är gigantiska på alla sätt och vis. De har även utökat försäljningen betydligt.

Author clara
Published
Views 3019


youplay