Detta svenska bilmärke är något av det bästa Sverige har och svenskarna är i regel stolta över sina Volvo-bilar. Men numera är en stor del köpt av kinesiska Geely efter att Ford sålt det vidare.

Vad Volvo gör

Volvo tillverkar inte bara personbilar utan även bussar, lastbilar och anläggningsmaskiner samt drivsystem för marinan och industrin. Man har alltså många järn i elden. Företaget grundades 1926 i samband med att många andra europeiska bilmärken såg dagens ljus. Det blev först ett dotterbolag till SKF men utvecklades senare till ett fordonsmärke. Namnet kommer från latinet och betyder ”jag rullar”. Det var först tänkt att vara ett smart namn för kullager som man då hade men även för fordonsindustrin. Även Volvos tecken har med detta att göra då det är hämtat från kemin och är närmare bestämt tecknet för järn. Detta skulle symboliserar den svenska stålindustrin och har funnits med under hela tiden.

Viljan från början var att sälja bilar både på import och export samt att alla komponenter skulle vara designade av Volvos egna personal. man ville även att all försäljning skulle ske genom fristående återförsäljare.

Volvos VD:ar

Något som präglat Volvos epoker är de många VD:arna som funnits med i bilden. En av de mest kända är nog P-G Gyllenhammar ändå. Han började 1970 och hade som mål att genomföra många, stora affärer. Dock gick det lite knaggligt ibland och 1993 tvingades han lämna sin post eftersom sammanslagningen med franska Renault misslyckades, något som han hade stor lust att genomföra och han arbetade hårt med att få in ett samarbete det franska bilmärket. Gyllenhammar gick även in med ägandeandelar i andra verksamheter som Pharmacia och Procordia.

Nästkommande VD drog sig sedan ur allt detta. Han hette Sören Gyll och tillträdda i samband med Gyllenhammars avgång 1993. Alltsedan dess har Volvo sett flera VD:ar som Leif Johanson och Olof Persson. Idag är Martin Lundstedt VD sedan 2015.

Försäljningen

Volvo Personvagnar är idag köpt av kinesiska Geely och hade däremellan några år som det ägdes av Ford i USA. 1999 såldes Volvo Personvagnar som också är värt att tillägga att det är den ursprungliga verksamheten i Volvo. Detta är något som upprört en del eftersom man har stått för kärnvärden ända sedan starten av Volvo. Men fortfarande så är säkerheten det allra viktigaste i alla Volvos avdelningar, även de som sålts.

Author clara
Published
Views 2528


youplay