Mercedes-Benz kan lätt räknas som den mest populära tyska bilmärket som finns. Förvisso har det fått stor konkurrens med andra bilmärken som BMW och Audi men överlag är det ändå Mercedes som åtminstone tyskarna själva uppskattar mest.

Historia

Mercedes Benz slogs ihop med Daimler Motoren Gesellshaft 1926 men då hade man redan under flera år börjat etablera sig på marknaden. Man hade inte ännu bestämt exakt vad företaget skulle heta åren innan, men eftersom den store affärsmannen Emil Jellinek från Österrike, beställde ett stort antal fordon så kom denne att få stor betydelse för framtiden. Det var nämligen hans dotter som bar på det fantastiska namnet Mercedes och när detta kom tillkänna var namnet självklart. Alltsedan starten har Mercedes fått enorm betydelse för bilbranschen världen över och inte minst i företagets hemland Tyskland. Mercedes bilar och lastbilar har setts som ett av de mest prestigefyllda märkena runt om i Europa och man har även bidragit med en rad bilar under årens lopp, till racingbanorna. ja, märket var så populärt och användes även av Adolf Hitler innan och under andra världskriget.

Efter kriget dök allt fler nya modeller upp och detta också efter att man varit tvungen att utveckla alla slags fordon under kriget med ny teknik. Samtidigt kom nya bilmärken att konkurrera och Audi var ett av dem. Under 60-talet blev det rena maktkampen inom tysk bilindustri. Många nya märken föddes medan andra försvann helt och hållet. Dock har Mercedes alltid lyckas hålla stilen och med möda och mycket slit har man fortsatt vara biljätten nummer 1. Idag ligger huvudkontoret i bilstaden nummer 1 – Stuttgart.

Lastbilar och personbilar

Mercedes har en stor export av lastbilar och dessa räkans som världens största. Några modeller är Actros och Artego och man säljer en stor del till den amerikanska marknaden samtidigt som man själv har en stor användning för dem. Märket har även lättare fordon och lastbilar i sitt sortiment och man gör även bussar till stadstrafiken.

När det istället kommer till personbilar har man fortsatt att sätta guldkant på tillvaron för de flesta Mercedes-ägare. Ända sedan starten har Mercedes varit ett framgångsrikt företag med modeller som 300SL och CL-klasserna. Det finns även några sportiga varianter som lyckats ta sig in på marknaden för att också ta död på det ryktet som säger att Mercedes är ett bilmärke för gamla gubbar. Och eftersom Mercedes även bidrar med sin del vid Formel 1 så har man jobbat för att vara ett modernt bilmärke som inte bara är till för rika affärsmän och pensionerade läkare.

Mercedes-Benz Museum

Om du vill titta på alla tänkbara modeller från Mercedes historia ska du bege dig till dess museum i Stuttgart. Sedan 2006 har detta bilmuseum fascinerat besökare från hela världen och man kan lätt bli kvar några timmar extra.

Author clara
Published
Views 2438


youplay