När elbilen gjorde sitt inträde så var detta inte nog. Tekniken gick allt längre och nu är det självstyrande bilar som gäller. Man försöker även göra bilarna så bränslesnåla som möjligt både för ägaren själv och för miljön som inte mår bra av alla koldioxidutsläpp från fordon. På de olika bilmässorna eller eventen där bilar står i fokus spelar både generatorer och lättviktsmaterial in och autonomi och teknik med bränslesnåla system är de två hetaste ämnena.

Autonomi och bränslesnåla tekniker

Man ser en klar och tydlig uppgång på både bränslesnåla tekniker samtidigt som underleverantörer idag arbetar febrilt med att ta fram modeller på alla sätt för att gynna bilindustrin och dess användare. Det märks faktiskt att hela bilindustrin är mycket pressad för att få igenom nya idéer men samtidigt så måste de ju även vara smarta och säkra. Den senaste tidens incidenter med Uber-bolaget som kör med självstyrande bilar, har fått massiv kritik efter att ha kört på och dödat personer utmed vägarna.

Bromsar i särklass

Att övervinna hinder med teknik är inte lätt men utvecklingen går ändå framåt i rasande fart. Bland annat kan vi skåda Continentals bromssystem MK C1 som har ett fantastiskt återvinningssystem, vilket gör det både enklare, snabbare och ger klart kortare sträckor att bromsa in på. Detta är också ett säkerhetssystem som skiljer sig markant från de konventionella bromssystemen.

Lättviktsmaterialet Ultra Lite

Att bilarnas komponenter ska vara lätta är också något som har tagits upp mer och mer. man vill kunna sätta in fler komponenter som heller inte tar upp så mycket plats. Samtidigt ska hållbarheten vara i samma goda kvalité och helst ännu bättre och med Ultra Lite från Continental har man lyckats.

Vakuumgenerator

Generatorer är viktiga komponenter i fordon och med den nya vakuumgeneratorn från Dayco har man ny lyckats ta fram både en billigare, lättare och mindre avacerad generator som kan väga flera kilo mindre än de vanliga. Bland annat kan du finna denna smarta generator i Fords bilmodell F-150 som är en pick-up.

Den elektroniska expansionsventilen från Sanhua Automotive

Detta kinesiska företag har tagit fram denna elektroniska ventilen som bidrar till ett lägre kompressortryck när luftkonditioneringen är igång. Resultatet blir en sänkt energiförbrukning som också hjälper till att skapa en bättre och effektivare bränsleekonomi.

Superdatorn från Nvidia

Här kan man snacka om smart dator och en oumbärlig utrustning i bilen. Till skillnad från övriga datorsystem är denna superdator 40 gånger effektivare tack vare den höga processorkraften. Den fungerar som en hjärna i hela AI-systemet och ger en chans till säker autonom körning, något man bland annat kan finna i Teslas modeller idag. Dessa datorer måste förekomma i självstyrande bilar och med detta måste även säkerheten få mer fokus så att inga olyckor faktiskt inträffar.

Author clara
Published
Views 2639


youplay