Vi har upptäckt att solceller har blivit allt vanligare i hemmen hos folk och tekniken är både billig och miljövänlig. Den senaste tiden har solpaneler på båtar även börjat tillverkas och trots att tekniken egentligen inte är någon nyhet så är det relativt nytt att sätta båtar eller fartyg i sjön som använder detta system. Det finns dock och kommer allt mer och nu börjas det även tala om att man ska sätta solpaneler på biltaken för att utvinna energi som startar motorerna.

Det ser dessutom ganska snyggt ut och är mycket smart då man tar tillvara på energi som annars skulle ha gott om intet. En bilmodell som har monterat dit solceller på taket är Toyota Prius där tekniken redan har funnits i flera år. Det har även talats om att den nya Tesla-modellen Model 3 ska få solceller på taket. Tillverkaren av Nissan Leafs elbil har också bestämt att det går att få solceller på biltaket om man önskar. Detta är således inte nyhetens behag utan en allvarlig idé som får många positiva konsekvenser för Jorden. batteritillverkaren Panasonic är inte sena med att jubla åt idén och ska inte ligga på latsidan de kommande åren för att tillverka batterier för dessa bilar.

Hur går det till?

Precis som på andra solceller så tar de vara på solens energi och använder den till att driva klimatanläggningen men även för att ladda batteriet i en elbil för att också förlänga bilens räckvidd så man slipper ladda på väldigt lång tid. Nackdelen med solpaneler är att de är beroende av solens strålar men kan ta tillvara på energin även när det inte är en strålande dag. Detta är Panasonics nya lösning som kallas för HIT Photovoltaic Module.

Man är dock på det klara med att tekniken inte är alltför praktisk i solfattiga ställen på Jorden, men man tycker ändå att tekniken gör en positiv gärning genom att ta upp all den energi som annars skulle gått till spillo. och att kunna förlänga räckvidden ytterligare en liten bit kan glädja de flesta elbilsägare.

Hanergy som är ett kinesiskt företag har nu visat fyra modeller som helt och hållet kan styras av solceller. Dock har bilarna ännu inte börjat produceras ännu utan detta är fortfarande ett koncept, men ett intressant sådant får man medge.

Author clara
Published
Views 2452


youplay