Här har vi ännu en tysk biltillverkare som till motsatsen till Mercedes, har sitt huvudkontor i Ingolstadt. Audi ingår i Volkswagen Group och har på senare år fått en betydligt mer prestigefull status än förr. Modeller som Audi TT och Audi A3, har gjort märket till en dröm för många.

Historia

Audis historia börjar 1909 när grundaren August Horch blev tvungen att ta sitt pick och pack och ge sig iväg från sin förra arbetsplats Horch som han också stod bakom. Anledningen var problem med övriga ledningen som inte var helt nöjd med Horch. han beslöt sig då att starta upp ett nytt bilmärke med en investerare vid namn Franz Fikentscher. När dennes tioårige son uttalade namnet Audi så blev det som en blixt från klar himmel för Horch. Detta skulle hans nya bilmärke heta och vips så var produktionen igång. 1927 stod den första modellen Audi Imperator klar.

Audi hade ett bakslag eller snarare en lång paus i sin tillverkning efter andra världskriget, då fabriken beslagtogs av sovjetiska sektorn som senare skulle benämnas DDR. Därför lämnade snabbt ledningen området och drog sig till Västtyskland där man startade upp på nytt. Sakta men säkert lade man till i Ingolstadt och där har man sedan stannat kvar. Dock var det mest reservdelar för fordon som tillverkades men man hade fortfarande en dröm om att återuppta fordonstillverkningen. På 60-talet blev det ett faktum. Då köpte också Volkswagen upp Audi. Det var nu som Audis uppgång skulle börja.

Audi idag

Nuförtiden är Audi ett nästan lika stort prestigemärke som BMW. Man har tillverkat rena drömbilarna för folk och även om de kanske inte ligger i samma klass som Ferrari så är Audis sportbilar både snygga och pålitliga.

Author clara
Published
Views 3305


youplay